DOGODIVŠČINE V ŠOLI V NARAVI – TOLMIN

Apr 24, 2023 | Dogodki, prispevki

5. dan: Zadnji dan smo še najlažje vstali. V sobah kaos ter pakiranje v premajhne torbe in kovčke. Končno so na svoj račun prišli ljubitelji adrenalina — podali smo se na rafting na brzice Soče, kjer smo se neizmerno zabavali. Učenci so večino časa preživeli kar v mrzli Soči, svoje mišice so namesto za razkazovanje uporabili za veslanje, pa tudi za škropljenje ostalih ekip. Druga skupina se je borila z izzivi na orientacijskem pohodu. Za konec še zadnje kosilo ter zaspana ovinkasta pot v našo ljubo Ljubljano.

4. dan: Nenavadna šola v naravi. Deževno vreme je kar klicalo po pripravah na NPZ, učenci so se preizkusu v znanju matematike in angleščine. Na srečo so šli vmes tudi prezračit možgane na sprehod po dežju. Kot pravi Ljubljančani vedo, da dežnik ni potreben, dokler ne lije kot iz škafa. Ena skupina je šla popoldne v Tolminski muzej, druga pa na nordijsko hojo, na kateri so občudovali lepote bistre hčere planin. Hojo so popestrili z različnimi zabavnimi skupinskimi igrami ter z osvežitvijo znanja književnosti — recitacijo pesmi Soči. Ker so se zaloge sladkarij izpraznile, so učitelji učence popoldne peljali na sladoled. Zvečer podelitev nagrad za najlepše urejene sobe in zaključni ples, nato pa pogovori dolgo v noč, ki učiteljem niso pustili spati.

3. dan: Zgodnjega zbujanja se počasi navajamo. Po zajtrku sta se skupini izmenjali in šli vsaka na svoj konec, ena na Kozlov rob, druga v Tolminska korita. Po kosilu so učenci ob igrah z žogo pokurili odvečne kalorije ter napolnili možgane s kisikom za preizkus znanja slovenščine. Za tiste, ki so to že opravili, je sledila nordijska hoja, na kateri so dokazali, da niso iz sladkorja. Po razigranem večeru družabnih iger še razburljivo nočno iskanje izgubljenega telefona, ki je skoraj že spominjalo na Reševanje vojaka Ryana

  1. dan: Prezgodnje zbujanje. Po obilnem obroku se je ena skupina odpravila na Kozlov Rob, druga pa se je navduševala nad čudovitimi Tolminskimi koriti. Čeprav je bila turkizna barva tako vabljiva, na srečo nihče ni skočil v ledeno mrzlo vodo. Po kosilu se je polovica učencev preizkusila v znanju slovenščine, druga pa osvežila znanje slovenske kulturne dediščine v Tolminskem muzeju. Na koncu so našli smisel življenja pod košem, z možgani na off, z učitelji na straži. Pred spanjem so se pomerili v kvizu o splošni razgledanosti, nekateri pa tudi z učiteljicami v igri Activity. 
  1. dan: Dolga vožnja, ovinki in slabost. Kratka odrešitev vseh muk — postanek v Kobariškem muzeju. Spet vožnja do novega „doma” v Zgornjem Posočju, kjer smo se dobro okrepčali in malo „hibernirali”, kakor so se izrazile nekateri učenci. Popoldne smo spoznali okolico in osvežili svoje zgodovinsko in geografsko znanje. Po sončku smo se sprehodili do sotočja Soče in Tolminke ter se razigrali ob tekmovanju v metanju žabic v reko. Po hribovski večerji še sprehod po nočnih tolminskih ulicah. Sledil je nočni počitek (kakor za koga).
Dostopnost